menu

Sałatka z bulgurem, serem feta, oliwkami i pomidorami

Po urlopowej przerwie wracam! Mam nadzieję, że choć trochę brakowało Wam moich przepisów;) Tym razem sałatka z greckimi smakami- przygotowałam ją jeszcze przed wyjazdem, ale od razu widać, że strasznie chciałam już być w Grecji:) Bazą do sałatki jest bulgur z vermicelli- dzięki temu sałatka jest sycąca i z powodzeniem może stać się samodzielnym daniem.


sałatka z bulguru



Składniki:

200g kaszy bulgur z vermicelli ( przed ugotowaniem)
kilkanaście pomidorków koktajlowych
kilkanaście zielonych oliwek
50g sera feta
garść świeżych ziół: tymianku, oregano i bazylii
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
70ml oliwy z oliwek
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Do zimnej kaszy dodajemy pokrojone na połówki pomidory, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, posiekane zioła, oliwki oraz pokruszony ser feta- całość delikatnie ale dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz do smaku- łączymy składniki. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne, fajne danie na upalne dni!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna sałatka pełna kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio dopiero odkrywam bulgur, w takiej sałatce na pewno jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)