Granita jest wprost idealna na upały! Jej konsystencja sprawia, że równie dobrze może być zarówno lekkim deserem lub napojem. A jeśli dodamy do niej odrobinę ginu lub białego rumu będziemy mieć świetnego, letniego drinka. W opisie podaję dwa sposoby przygotowania- dla posiadaczy maszynek do lodów ( ten sposób jest szybszy) oraz przy pomocy zamrażalnika. Moją granitę dosłodziłam miodem, ale możecie też wykorzystać cukier albo zrobić niedosładzaną wersję:) Gotowi na owocowe orzeźwienie?
Składniki:
500g truskawek
2-3 łyżki miodu lipowego
sok z 1/2 cytryny
200ml wody mineralnej
listki mięty do podania
Sposób przygotowania:
Owoce myjemy i pozbawiamy szypułek. Umieszczamy w kubku blendera z miodem, sokiem z cytryny oraz wodą i miksujemy na jednolitą masę. Jeśli korzystamy z maszynki do lodów umieszczamy masę w urządzeniu i schładzamy do uzyskania półpłynnej konsystencji. Jeśli natomiast przygotowujemy granitę w zamrażalniku umieszczamy masę w pudełku odpornym na niskie temperatury i umieszczamy w zamrażalniku mieszając od czasu do czasu na około 3-4 godziny, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Gotową granitę serwujemy w szklankach udekorowaną listkami mięty. Gotowe!
Smacznego:)
Super odświeżająca i jeszcze ten kolor!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Ależ ma kolor! Czysty obłęd :)
OdpowiedzUsuń