Miałam zrobić klasyczny, prosty hummus. Robiłam jednak
chłodnik do picia i zostało mi nieco soku z buraków więc zamiast wody dodałam do miksowania ciecierzycy soku z buraków- wyszło przepysznie! Koniecznie musicie też spróbować:) To kolejny dowód na to, że eksperymentowanie w kuchni jest ekstra:) A do tego ten kolor- tak boski, że wprost nie mogłam nacieszyć wzroku!
Składniki:
100g ciecierzycy (suchej)
4 łyżki
tahini
sok z 1/2 cytryny
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
200ml świeżego soku z buraków
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie płuczemy i namaczamy na noc w dużej ilości wody z dodatkiem połowy sody. Następnego dnia płuczemy ponownie ciecierzycę i gotujemy do miękkości z pozostałą sodą. Po ugotowaniu ponownie płuczemy i studzimy. W kubku blendera umieszczamy ciecierzycę wraz z sokiem z cytryny, sokiem z buraków i pastą tahini- miksujemy całość na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy po schłodzeniu. Gotowe!
Smacznego:)
Kolor ma naprawdę niesamowity :)
OdpowiedzUsuńpiękny kolor!
OdpowiedzUsuń