Bardzo lubię mięso z królika- jest delikatne i ma przyjemną konsystencję. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a danie jest pyszne! Dla mnie najpyszniejszy jest chyba sos, który mogłabym wyjadać wprost z garnka przy pomocy świeżego pieczywa- też tak robicie? U nas królik zjedzony został z kaszą, ale równie dobrze sprawdzą się ziemniaki albo ryż.
Składniki:
1 królik z wątróbką i nereczkami
2-3 marchewki
2 cebule
500g pomidorów malinowych
6 łyżek mąki
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
100ml białego wytrawnego wina
3-4 łodygi selera naciowego
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka chili
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso dzielimy na porcje, oddzielamy od korpusu ( można np. wykorzystać do wywaru). Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone marchewki, seler, cebule i czosnek z gałązkami ziół- warto wziąć patelnię z wyższym bokiem. Podsmażone warzywa przekładamy do miseczki. Mieszamy mąkę z chili, solą i pieprzem( po koło 1 łyżeczce) i obtaczamy w niej kawałki mięsa, wątróbkę i nereczki. Mięso obsmażamy na patelni od warzyw z odrobiną oleju. Gdy zarumieni się z każdej strony dodajemy wino, a po chwili przesmażone warzywa oraz obrane i pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut- aż mięso będzie miękkie. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)