menu

Kruche ciasto z owocami i marcepanem

To idealne ciasto dla wielbicieli pestkowych owoców. Połączyłam ze sobą brzoskwinie, śliwki i nektarynki- wyszło pysznie:) Myślę, że równie dobrze można przygotować to ciasto np. tylko z brzoskwiniami i również będzie świetne.  Do tego masa marcepanowa i mamy idealny letni deser. Można podać je na ciepło z porcją lodów- mniam!



ciasto z brzoskwiniami



Składniki:

250g mąki pszennej
130g masła
60g cukru pudru
żółtko dużego jajka
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150g masy marcepanowej
60g brązowego cukru
1200g mieszanych owoców pestkowych( u mnie brzoskwinie, nektarynki, morele, ciemne i jasne śliwki)




Sposób przygotowania:

Mąkę, masło, żółtko, cukier puder, sól- dokładnie zagniatamy aż powstanie jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki, by się schłodziło. W międzyczasie owoce oddzielamy od pestek i kroimy na kawałki. Umieszczamy w misce i mieszamy z brązowym cukrem i mąką ziemniaczaną. Schłodzonym ciastem wykładamy formę( tortownicę sr. 20 cm) i odkładamy kawałek do wykończenia wierzchu ciasta. Masę marcepanową wałkujemy i umieszczamy na dnie formy, na cieście. Wypełniamy formę owocami. Wierzch dekorujemy paskami wyciętymi z pozostałego ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około godzinę. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)