Na kwiaty cukinii miałam chrapkę chyba z dwa lata. Próbowałam samodzielnie wyhodować je na balkonie, jednak bez skutku. Próbowałam w terenie- też nic z tego nie wyszło. W końcu jednak udało mi się je kupić i przygotować. Smakowały w zasadzie tak jak sobie je wyobrażałam- jak bardzo delikatne placuszki z cukinii. Jedliśmy je z sosem czosnkowym i smakowały bardzo dobrze.
Składniki:
10 kwiatów cukinii
1 żółtko
50ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Kwiaty delikatnie otwieramy i usuwamy pręciki. Z mleka, jajka, mąki i przypraw przygotowujemy ciasto- powinno mieć półpłynną konsystencję. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej ( około 2-3 cm głębokości). Kwiaty maczamy w cieście i smażymy aż się zarumienią. Gotowe!
Smacznego:)
Bardzo fajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com