Mimo panujących upałów odpalam piekarnik. Uwielbiam smak letnich ciast przesyconych smakami owoców. Nawet jeśli w mieszkaniu robi się jeszcze goręcej to solidna porcja tego ciasta i duża szklanka mrożonej kawy rekompensują te kilka chwil przy piekarniku:) Ja użyłam mieszanych owoców- takich które akurat miałam w domu, ale z powodzeniem sprawdzą się też maliny, truskawki czy jagody- eksperymentujcie:)
Składniki ( foremka: 34x20cm):
500g mąki pszennej
250ml oleju
50ml amaretto (można pominąć)
250ml jogurtu greckiego
3 duże jajka
150g cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 nektarynki
garść borówek
garść jeżyn
Sposób przygotowania:
W robocie kuchennym ( lub ręcznie) połącz jajka, cukier, jogurt, olej i amaretto. Do masy dodaj mąkę połączoną z sodą i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu ułóż jeżyny, borówki i pokrojone nektarynki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180stopni około 45-50 minut- aż ciasto się zarumieni. Gotowe!
Smacznego:)
Ciasto lekkie i pełne letnich smaków ☺
OdpowiedzUsuńNie ma jak ciasta jogurtowe - zawsze wychodzą idealne :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne talerze! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam je:)
Usuń