menu

Panzanella z oliwkami i kaparami

Jeśli macie czerstwe pieczywo i nie chcecie go marnować to ta sałatka będzie idealna by je wykorzystać. To właśnie teraz gdy pomidory są najbardziej aromatyczne smak sałatki będzie najlepszy. Zdarza mi się robić też bardziej podstawową wersję panzanelli ale tym razem dodałam przepyszne oliwki przywiezione z wakacji i kapary- dzięki nim sałatka ma bogatszy smak.


panzanella



Składniki:

2 czerstwe bułki pełnoziarniste z dynią i słonecznikiem( może być każde inne pieczywo)
500g pomidorów śliwkowych ( mogą być też malinowe)
1 biała cebula
15 oliwek kalamata
łyżka kaparów
łyżka posiekanej świeżej bazylii
100ml oliwy extra virgin
50ml octu balsamicznego
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
łyżeczka miodu płynnego





Sposób przygotowania:

Pieczywo dzielimy na kawałki i opiekamy na złoto w piekarniku. Pomidory kroimy na średniej wielkości kawałki, cebulę w krążki, z oliwek usuwamy pestki. W misce mieszamy oliwę, ocet,miód, sok z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Dodajemy oliwki, kapary, bazylię, pomidory i cebulę oraz grzanki i całość mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)