Składniki:
ok. 800g polików wołowych3 łodygi selera naciowego
2-3 szalotki
2-3 marchewki
3-4 liście laurowe
200ml czerwonego półwytrawnego wina
2-3 ząbki czosnku
kilka gałązek rozmarynu
2-3 łyżki mąki pszennej
olej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Przesmażamy na rozgrzanym oleju aż się zarumieni i dodajemy pokrojone na kawałki cebule, czosnek, marchew, seler oraz liście laurowe i rozmaryn. Po chwili smażenia dodajemy wino , zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 3-3,5 godziny. W razie potrzeby mięso podlewamy odrobiną wody. Gdy mięso będzie miękkie i łatwo będzie oddzielić je łyżką mięso jest dobre. Gotowe!
Smacznego:)
Poliki? Może używajmy nazwy policzki?
OdpowiedzUsuńJednak poliki- są bardziej przekonywujące.
Usuń