Kilka dni temu pokazywałam przepis na
budyń jaglany. Dzisiaj pomysł jak taki budyń wykorzystać. Proste w przygotowaniu, bez pieczenia czyli idealne na ciepłe dni. Najlepiej smakują lekko schłodzone. U mnie owoce sezonowe: maliny, jeżyny i borówki, ale z powodzeniem można też użyć truskawek, porzeczek albo poziomek.
Składniki:
budyń jaglany- porcja z
przepisu
100g białej czekolady
200g herbatników pełnoziarnistych
100g masła
50g malin
50g jeżyn
50g borówek
mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki ( można użyć malaksera) i łączymy z roztopionym masłem. Powstałą masą wypełniamy foremki i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z budyniem jaglanym. Powstałym kremem wypełniamy foremki i wierzch każdej tartaletki dekorujemy owocami. Odstawiamy na minimum godzinę do schłodzenia. Gotowe!
Smacznego:)
wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Takie małe, śliczne słodkości to kwintesencja lata :)
OdpowiedzUsuńSą świetne! Nie ma to jak owoce+budyń :)
OdpowiedzUsuńZachwycające maleństwa :)
OdpowiedzUsuń