menu

Bulion grzybowy

Taki bulion to doskonała baza do grzybowych sosów, zup i grzybowego risotto. Można przygotować go w większej ilości i podzielony na porcje zamrozić- uwielbiam mieć takie zapasy i korzystać z nich gdy nabiorę ochoty na jakieś danie z jego dodatkiem( podobnie z resztą mam przygotowane porcje bulionu rybnego, drobiowego i warzywnego)- to duże ułatwienie i świetny sposób by zaoszczędzić w kuchni trochę czasu:)



bulion grzybowy



Składniki:

1 kg mieszanych grzybów leśnych( u mnie borowiki, podgrzybki, maślaki)
2 marchewki
kilka gałązek selera
2 korzenie pietruszki
1 por-jasna część
duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżeczka ziaren pieprzu
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
oliwa
sól




Sposób przygotowania:

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na oliwie przesmażamy pokrojoną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, warzywa. Następnie dodajemy przyprawy i zioła oraz 2 litry wody- gotujemy na średnim ogniu przez około 45 minut. Na koniec doprawiamy solą i przecedzamy na sitku. Tak przygotowany bulion można od razu wykorzystać lub ostudzić i zamrozić. Gotowe!


Smacznego:)
 
 



comercialTest

1 komentarz:

  1. 20 yr old Accountant I Oates Cooksey, hailing from Angus enjoys watching movies like Planet Terror and Foraging. Took a trip to Historic City of Sucre and drives a Ferrari 250 GT California LWB Prototype Spyder. kliknij tutaj, aby dowiedziec sie wiecej

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)