Ten tort to definicja kulinarnej rozpusty:) Czekoladowy, obłędnie słodki i pełen dodatków- krówki, pianki marshmallow i maliny z nalewki-każdy kęs to wyprawa do słodkiego nieba! Pomyślałam, że mam ochotę zjeść coś tak niesamowicie słodkiego i obłędnie czekoladowego- od razu wiedziałam, że to musi być brownie. Ale nie takie zwykłe tylko w wydaniu totalnie niesamowitym. Tak powstał pomysł by połączyć brownie z krówkami i marshmallow, a dla przełamania smaków wykorzystałam nasączone w spirytusie maliny- no, pycha! co tu dużo mówić- musicie koniecznie spróbować;)
Składniki:
200g gorzkiej czekolady 60% kakao
4 duże jajka
200g masła
płaska łyżeczka soli
300g cukru
250g krówek śmietankowych plus kilka do dekoracji
szklanka mini-marshmallow plus kilka do dekoracji
300ml śmietanki 30%
250g mascarpone
1/3 filiżanki malin odsączonych z nalewki
Sposób przygotowania:
Jajka, cukier i odrobinę wody ucieramy w robocie na puszystą, lekką i jasną masę. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę. Łączymy masę jajeczną z czekoladą, masłem i solą. Powstałą bazę dzielimy na dwie równe części- do jednej dodajemy pokrojone krówki, a do drugiej pianki- dokładnie mieszamy. Pieczemy w foremkach o średnicy 20cm każdy blat przez około 45 minut- po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy i porcjami dodajemy mascarpone- powstaje nam krem. Na dole kładziemy blat z krówkami, rozkładamy na nim równomiernie maliny oraz porcję kremu śmietankowego i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy pozostały krem i dekorujemy otartą na drobnych oczkach tarki krówką, czekoladą i piankami. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gotowe!
Smacznego:)
Mmm, wygląda tak, że na sam jego widok się rozpływam... :)
OdpowiedzUsuń