Jesień bogata jest w gruszki, jabłka śliwki i winogrono właśnie. Małe, ciemne perełki świetnie się sprawdzają w soku i kompocie, a odważni mogą pokusić się o produkcję własnego wina. To winogrono które miałam było dość kwaśne więc postanowiłam że będzie idealnym dodatkiem do focacci. W połączeniu z delikatnym ciastem, rozmarynem i solą morską mamy idealną, jesienną przekąskę.
Składniki:
szklanka mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
4 łyżki oliwy plus oliwa do smarowania wierzchu focacci
łyżeczka soli morskiej plus odrobina soli gruboziarnistej do posypania
łyżeczka cukru
garść ciemnego winogrona
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
Wodę, drożdże i cukier mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Drożdżowy zaczyn łączymy z mąką, oliwą i solą - wyrabiamy
gładkie i jednolite ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na około godzinę. Następnie ciasto lekko zagniatamy i formujemy z
niego focaccię na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. Gdy lekko wyroście na
wierzchu umieszczamy winogrono. Wierzch smarujemy oliwą, posypujemy gruboziarnistą solą oraz rozmarynem. Tak przygotowaną focaccię pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Gotowe!
Smacznego:)
Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńW winogronami focacci jeszcze nie jadłam :)