Soczewicę uwielbiam chyba w każdej postaci. Świetna jest jako baza zup , farsz do pierogów czy kotlecików właśnie. Kotleciki są bardzo aromatyczne i zaskakująco sycące- zjadłam dwa i byłam totalnie najedzona:) Idealne na obiad albo jako przekąska:) Myślę też że z powodzeniem mogą wystąpić w roli burgera:)
Składniki:
200g czerwonej soczewicy
1 jajko
3 łyżki bułki tartej plus do panierowania
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
olej do smażenia
jogurt naturalny do podania
Sposób przygotowania:
Soczewicę gotujemy do miękkości, rozgniatamy praską do ziemniaków i studzimy. Dodajemy posiekaną pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, oregano, sól, pieprz i jajko- wyrabiamy dokładnie by składniki się połączyły. Formujemy nieduże kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podajemy z jogurtem naturalnym. Gotowe!
Smacznego:)
Takie kotleciki, to zdecydowanie coś w moim stylu :D
OdpowiedzUsuń