menu

Kotleciki z czerwonej soczewicy

Soczewicę uwielbiam chyba w każdej postaci. Świetna jest jako baza zup , farsz do pierogów czy kotlecików właśnie. Kotleciki są bardzo aromatyczne i zaskakująco sycące- zjadłam dwa i byłam totalnie najedzona:) Idealne na obiad albo jako przekąska:) Myślę też że z powodzeniem mogą wystąpić w roli burgera:)


kotlety z soczewicy



Składniki:

200g czerwonej soczewicy
1 jajko
3 łyżki bułki tartej plus do panierowania
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
olej do smażenia
 jogurt naturalny do podania




Sposób przygotowania:

Soczewicę gotujemy do miękkości, rozgniatamy praską do ziemniaków i studzimy. Dodajemy posiekaną pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, oregano, sól, pieprz i jajko- wyrabiamy dokładnie by składniki się połączyły. Formujemy nieduże kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podajemy z jogurtem naturalnym. Gotowe!


Smacznego:)


comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)