menu

Szynka pieczona ze śliwkami

Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze jest jednym z moich ulubionych sposobów na jego przygotowanie. Mimo tego, że wymaga to trochę czasu tak przygotowane mięso jest delikatne, rozpływa się i ma pełno smaku i aromatu. Tą szynkę podałam jako pieczeń, w całości ale równie dobrze świetnie sprawdzi się w formie pulled pork. Śliwki pieczone z mięsem dodają mu ciekawego smaku, a po zmiksowaniu ich powstaje świetny sos.


szynka pieczona ze śliwkami



Składniki:

ok. 1 kg szynki wieprzowej
200g śliwek
2 łyżki płynnego miodu
3 łyżki oliwy
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka wędzonej soli morskiej
łyżeczka mielonego pieprzu
2-3 liście laurowe
1 gwiazdka anyżu
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
kilka gałązek świeżego rozmarynu
3-4 ząbki czosnku




Sposób przygotowania:

Miód, oliwę, pokruszone liście laurowe i anyż, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy aż powstanie aromatyczna papka. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie umyte i osuszone mięso. Wraz z gałązkami rozmarynu mięso odstawiamy na noc do lodówki by się zamarynowało. Następnego dnia pieczemy mięso w piekarniku rozgrzanym do 80stopni  przez około 6-7 godzin ( 3/4 czasu pod przykryciem). Mniej więcej w połowie pieczenia dodajemy wypestkowane śliwki. Po upieczeniu odcedzamy gałązki rozmarynu i miksujemy blenderem śliwki na gładki sos. Gotowe!


Smacznego:)






comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)