menu

Żeberka wieprzowe słodko-pikantne

Pyszne, delikatne i pełne smaku kawałki żeberek to idealne danie na imprezową przekąskę- bez trudu możemy zjeść je na luzie, przy pomocy dłoni:) Takie żeberka sprawdzą się też jako obiad- przypadną do gustu wielbicielom mięs. Marynowane przez noc kawałki mięsa są przesycone smakiem przypraw i ziół- idealnie! 


żeberka


Składniki:

ok. 800g żeberek wieprzowych
łyżka miodu
3 łyżki musztardy sarebskiej
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki syropu daktylowego
łyżka majeranku suszonego
wędzona sól morska
pieprz czarny
łyżeczka mielonego jałowca
250ml soku pomidorowego
250ml bulionu





Sposób przygotowania:

Łączymy miód, musztardę, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ostrą i słodką paprykę, majeranek, sól wędzoną, pieprz i  jałowiec. W tak powstałej marynacie obtaczamy podzielone na kawałki( po jednym żeberku) mięso i odstawiamy do lodówki na noc. Zamarynowane mięso przesmażamy na patelni z każdej strony aż się zarumieni. Następnie dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około godzinę, mieszamy od czasu do czasu. Sprawdzamy czy mięso odchodzi od kości- jeśli jest miękkie i delikatne dodajemy sok pomidorowy, jeśli nie dusimy jeszcze chwilę( można delikatnie podlać wodą). Dusimy żeberka z dodatkiem soku jeszcze około 30 minut. Na koniec dodajemy syrop daktylowy i na małym ogniu żeberka dusimy jeszcze około 15 minut. Żeberka serwujemy z sosem powstałym podczas duszenia i ulubionymi dodatkami. Gotowe!


Smacznego:)




comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)