Pyszne, delikatne i pełne słodkiego kremu drożdżowe rollsy są wprost idealne do filiżanki ulubionej herbaty lub kawy. Jesień, ciepły koc, dobra książka i taki słodki przysmak to idealna kompozycja. U mnie w roli nadzienia występuje krem migdałowo-czekoladowy ale świetnie sprawdzi się też ulubiona konfitura albo powidła. Na wierzchu rollsy posypałam płatkami migdałów, które uprażyły się podczas pieczenia i przyjemnie chrupią podczas jedzenia- sama radość!
Składniki( na 12 sztuk):
500g mąki pszennej
220ml mleka
8g drożdży instant
70g cukru trzcinowego
200g kremu migdałowo-czekoladowego
100g masła
1 duże jajko
łyżka płatków migdałów
4 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę, drożdże i cukier mieszamy dokładnie. W rondelku rozpuszczamy masło w mleku. Dodajemy mleko z masłem i jajko do suchych składników i wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem na gładką i jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by ciasto wyrosło. Następnie zagniatamy lekko i rozwałkowujemy ciasto na prostokątny blat grubości 4-5mm. Smarujemy kremem, zwijamy jak roladę i dzielimy na 12 równych części. Rollsy umieszczamy w foremce, wierzch lekko smarujemy roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 25minut. Studzimy i dekorujemy lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny wody. Gotowe!
Smacznego:)
Mniam, jesienią drożdżowe zawsze smakuje wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńotóż to! jesienią i zimą najlepsze:)
Usuń