Sezon na przetwory wciąż trwa. Ostatnio postanowiłam zagospodarować nadmiar ciemnego winogrona- tak powstała pyszna galaretka na zimę. Zamknięta w słoiczkach poczeka aż zjemy ją ze smakiem jako dodatek do naleśników, gofrów albo sera. Ma lekką konsystencję i intensywnie winogronowy smak. Jeśli tylko macie ciemne winogrono u siebie koniecznie wypróbujcie:)
Składniki:
1kg ciemnego winogrona ( po oddzieleniu gałązek)
500g cukru (pół na pół brązowy cukier trzcinowy i zwykły biały)
Sposób przygotowania:
Winogrono umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i lekko zgniatamy- odstawiamy do czasu aż owoce puszczą sok. Następnie zagotowujemy całość i gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną. Przelewamy zawartość garnka przez sito z drobnymi oczkami i przecieramy owoce. Tak powstały płyn odstawiamy do ostudzenia. Następnie jeszcze raz zagotowujemy i wlewamy wrzący do wyparzonych słoiczków. Pasteryzujemy 15-20 minut. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)