Bardzo długo przymierzałam się do przygotowania klasycznych makaroników. Finalnie zrobiłam makaroniki eksperymentalne w których zastąpiłam mielone migdały połączeniem mielonych orzechów włoskich i mielonego siemienia lnianego. Jestem bardzo zadowolona z efektu i chętnie przygotuję też kilka klasycznych wariantów:)
Składniki (na 20 sztuk czyli 10 przełożonych kajmakiem):
90g białek z jaj("wysuszonych" dobę w lodówce)
40g cukru trzcinowego
40g mielonych orzechów włoskich
60g mielonych nasion lnu
190g cukru pudru
kajmak do przełożenia
Sposób przygotowania:
Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier trzcinowy i miksujemy aż cukier się rozpuści. Łączymy ze sobą mielony len, orzechy włoskie i cukier puder. Dodajemy sypkie składniki delikatnie mieszając szpatułką by masa nie straciła powietrza. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wydzielamy przy jego pomocy okrągłe ciasteczka o średnicy około 3cm- na silikonowej macie lub papierze do pieczenia. Odstawiamy tak przygotowane ciasteczka do osuszenia na około godzinę- są gotowe gdy na wierzchu utworzy się na tyle sucha warstwa by po lekkim dotknięciu palcem nie przyklejała się. Wkładamy blaszkę z makaronikami do piekarnika rozgrzanego do 140stopni na około 12minut. Wyjmujemy ciasteczka z piekarnika, studzimy i smarujemy kajmakiem. Gotowe!
Smacznego:)
wspaniałe ciasteczka! zdecydowanie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuń