Przygotowanie
pâté jest proste i w zasadzie całkiem szybkie. To świetne smarowidło do kanapek albo małych grzanek idealnych np. do lampki wina. Można eksperymentować z dodatkami, dodawać owoce, zioła albo zrobić wersję bardzo podstawową. Jeśli lubicie pasztety i tego typu przekąski to na pewno przypadnie Wam do gustu i ta propozycja. Śliwka i rozmaryn to dla mnie pyszne i kojarzące się z jesienią połączenie. Pâté z ich dodatkiem jest aromatyczne i ma ciekawy smak.
Składniki:
300g drobiowej wątróbki
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu z gęsi
4 łyżki masła
50ml rumu
kilka gałązek rozmarynu
3 ciemne śliwki
mleko
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Dzień przed przygotowaniem oczyszczamy wątróbki i zalewamy mlekiem- tak by wszystkie były przykryte. Następnego dnia na smalcu i 3/4 masła szklimy posiekaną cebulkę i czosnek z dodatkiem gałązek rozmarynu. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i dusimy aż się rozpadną. Dodajemy odcedzone z mleka wątróbki i przesmażamy aż lekko się zarumienią. Dodajemy rum i odparowujemy alkohol. Następnie usuwamy gałązki rozmarynu i całość dokładnie miksujemy blenderem na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Przekładamy pâté do miseczki i na wierzch wylewamy warstwę roztopionego masła. Odstawiamy by stężało- najlepiej na kilka godzin. Gotowe!
Smacznego:)
Taki pasztet wygląda niesamowicie elegancko :)
OdpowiedzUsuń