Bardzo się cieszę, że przy tak niesprzyjających w mojej okolicy warunkach udało mi sie wybrać na owocne grzybobranie. Pośród innych grzybowych specjałów zrobiłam też pierogi z grzybowym farszem. Idealnie do nich pasowało masełko z dodatkiem rozmarynu i oczywiście świeży pieprz- pycha!
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanka ciepłej wody
2-3 łyżki oliwy
farsz:
600g podgrzybków
1 nieduża cebula
2 łyżki masła
50ml białego wina
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
do podania:
100g masła
kilka gałązek rozmarynu
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy i kroimy na nieduże kawałki. Na maśle szklimy posiekaną cebulkę, dodajemy grzyby, tymianek a po chwili wino- dusimy na małym ogniu przez kilkanaście minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i pozostawiamy farsz do ostudzenia. Zagniatamy składniki ciasta na jednolite, gładkie ciasto- zawijamy w folię i odstawiamy by ciasto odpoczęło. Z ciasta wałkiem przygotowujemy arkusz grubości kilku milimetrów( około
3mm). szklanką wycinamy z ciasta koła. Każdego pieroga faszerujemy porcją grzybów i lepimy w odpowiedni kształt. Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie- od momentu wypłynięcia na powierzchnię kilka minut(3-4minuty). Podajemy z rozpuszczonym masłem podsmażonym z rozmarynem. Gotowe!
Smacznego:)
Grzybowy, to mój ulubiony farsz do pierogów :-)
OdpowiedzUsuń