menu

Sałatka z bulguru z pieczoną dynią i suszonymi pomidorami

Sezon dyniowy trwa więc korzystam z dostępności tych pysznych pomarańczowych cudeniek:) Jedną z moich ulubionych form przygotowania dyni jest jej pieczenie- nadaje to głębi smaku i pozwala uzyskać fajną konsystencję dyni. Tym razem podczas pieczenia dynię doprawiłam smakową oliwą, która nadała pikantnego smaku. Połączenie dyni, bulguru i suszonych pomidorów daje pyszną sałatkę, która jest sycąca i aromatyczna.


sałatka z pieczoną dynią i bulgurem



Składniki:

filiżanka bulguru ( przed ugotowaniem)
300g dyni hokkaido
kilkanaście suszonych pomidorów
kilka gałązek świeżego majeranku
łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki oleju z chili i suszonymi pomidorami
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
łyżka octu balsamicznego
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Gotujemy bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzimy ją. W międzyczasie dynię kroimy na kawałki, układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy olejem z chili i doprawiamy solą-pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do miękkości. Upieczoną dynię po ostudzeniu kroimy na kawałki i dodajemy do kaszy razem z pokrojonymi pomidorami i posiekanym majerankiem. Łączymy musztardę, oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Dodajemy winegret do sałatki i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Smacznego:)




comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)