Ta sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu i zachwycająca w smaku. Dzięki dodaniu limonki jest świeża i lekka. Można całkowicie ułatwić sobie sprawę i wykorzystać ciecierzycę z puszki, ja jednak polecam ugotować ją samodzielnie, bo uważam, że ma wtedy ciekawszy smak i konsystencję. Ważne też by awokado było dojrzałe gdyż jego kremowa konsystencja fajnie kontrastuje z ciecierzycą i pomidorkami.
Składniki:
100g suchej ciecierzycy
gałązka pomidorów koktajlowych
2 cebule dymki
1 dojrzałe awokado hass
łyżeczka sody oczyszczonej
sok z 1/2 limonki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Na noc namaczamy ciecierzycę w dużej ilości wody z połową sody. Namoczoną ciecierzycę przepłukujemy i gotujemy w wodzie z pozostałą sodą, odcedzamy i studzimy. Awokado kroimy w kostkę i umieszczamy w miseczce z sokiem z limonki- mieszamy. Pomidory kroimy na połówki lub jeśli są spore na ćwiartki. W sporej misce łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Gotowe!
Smacznego:)
pysznie, lekko i kolorowo!
OdpowiedzUsuń