To ciasto nie dość, że pyszne to jeszcze zaskakuje formą prezentacji i dodatkiem nietypowego składnika- szpinaku. Ciasto ma fajną strukturę i zaskakujący smak. A przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu, zwłaszcza gdy pomożemy sobie mikserem lub robotem kuchennym. Do dekoracji użyłam pestek z granatu ale równie dobrze sprawdzą się jagody, maliny lub inne drobne owoce.
Składniki( na formę śr. 18cm):
250g szpinaku ( mrożonego, siekanego, bez dodatków smakowych)
1 2/3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka oleju roślinnego
1/2 szklanki fruktozy ( lub 1 szklanka cukru)
2 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka ekstraktu waniliowego
250ml śmietanki 30%
250g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
pestki granatu do dekoracji
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy bardzo dokładnie z wody. Ucieramy jajka z fruktozą na jasny krem. Następnie dodajemy ciągle miksując cienkim strumieniem olej i ekstrakt. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek- mieszamy delikatnie do połączenia składników. Na koniec dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez minimum 50 minut- do suchego patyczka. Ciasto studzimy na kratce. Ostudzone ciasto przecinamy na 1/3 wysokości(od góry) i kruszymy wierzchnią warstwę. Na dolny blat nakładamy krem cytrynowy: ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy mascarpone, cukier puder i sok z cytryny- łączymy na jednolity krem. Na warstwę kremy posypujemy pokruszone ciasto i dekorujemy wierzch granatem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Gotowe!
Smacznego:)
Wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńpięknie podane:)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco! :)
OdpowiedzUsuńSprawdzone, upieczone,zjedzone, pyszne zrobiło furorę
OdpowiedzUsuń