menu

Jak zrobić domowe masło migdałowe?

Powiem jedno- domowe masła z orzechów są rewelacyjne! A to migdałowe w szczególności podbiło moje serce-genialnie pachnie i smakuje obłędnie! Przygotowanie go jest bardzo proste- podobnie z resztą jak masła orzechowego albo pasty tahini- jedyne co jest nam potrzebne to dużo cierpliwości gdyż proces miksowania trwa dość długo. Przygotowywałam migdałowe masło już kilka razy- blenderem ręcznym, malakserem ręcznym i malakserem wolnostojącym- zdecydowanie jeśli macie taką możliwość wykorzystajcie ten trzeci gdyż jest najwygodniejszy.  Do posłodzenia użyłam syropu z agawy ale jeśli go nie macie równie dobrze sprawdzi się jakiś delikatny w smaku miód- na przykład lipowy albo faceliowy. Szczypta soli według mnie odgrywa tu kluczowe znaczenie jeśli chodzi o smak warto więc o niej pamiętać:) Jeśli chcecie zaszaleć można nieco podkręcić smak- cynamonem, wanilią albo kakao- co kto lubi:)


masło migdałowe


Składniki:

200g migdałów w skórce
2-3 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
2-3 łyżki neutralnego oleju roślinnego ( u mnie winogronowy)
solidna szczypta soli




Sposób przygotowania:

Migdały rozkładamy równomiernie na blaszce i w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku prażymy około 10minut. Następnie studzimy j i przesypujemy do malaksera/kubka blendera. Dodajemy syrop z agawy, olej i sól- miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Masło migdałowe przechowujemy w słoiku w lodówce. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)