menu

Jak zrobić domowy syrop imbirowy?

Sezon na rozgrzewające dodatki i przyprawy rozpoczęty. U mnie to też sezon na picie sporej ilości kawy i herbaty na rozgrzewkę. Dla urozmaicenia dodaję różne dodatki- syropy i inne przetwory. Tym razem przygotowałam syrop imbirowy, które świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty ale również do piwa( na zimno i grzanego). Przygotowanie jest banalnie proste a smak nieziemski! A jeśli macie ochotę na inne syropy to polecam syrop z cynamonu- również świetny!


syrop imbirowy





Składniki:

300g cukru
100g imbiru
300ml wody




Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy wodę i pokrojony na małe kawałki imbir (nie trzeba go obierać)- gotujemy całość około 15-20 minut na wolnym ogniu od momentu zagotowania. Następnie dodajemy cukier, zawartość lekko mieszamy i gotujemy aż syrop lekko zgęstnieje. Studzimy zawartość rondelka i przelewamy przez drobne sitko. Syrop przechowujemy w szczelnie zamkniętej butelce w lodówce. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)