Ciepłe i pożywne śniadanie to najlepsze co może nas spotkać w chłodny dzień. Warto poświęcić kilka chwil by rozgrzać się od rana i mieć zapas energii. Jako dodatku użyłam karmelizowanych jeżyn, ale sprawdzą się też inne owoce- maliny, borówki czy gruszki. Posiekane pistacje dodają chrupkości, a miód słodyczy-brzmi pysznie, prawda?
Składniki (na 1 porcję):
filiżanka kaszy jaglanej ( suchej)
2 filiżanki mleka
garść jeżyn ( świeżych lub mrożonych)
łyżeczka masła
łyżka cukru
łyżka miodu plus do polania
łyżka posiekanych pistacji
Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i umieszczamy w suchym garnku- lekko prażymy, a następnie dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie na maśle z dodatkiem cukru karmelizujemy owoce. Kaszę przed podaniem mieszamy z miodem. Umieszczamy w miseczce, dodajemy ciepłe owoce, pistacje oraz polewamy miodem. Gotowe!
Smacznego:)
JAGLANKA NA SŁODKO- TO JEST TO!
OdpowiedzUsuńUwielbiam jaglankę na słodko :)
OdpowiedzUsuńMmm, lepiej niż pysznie... :)
OdpowiedzUsuń