To deserowe danie Wigilijne, którego bazowymi składnikami są mak i pszenica. Towarzyszą im oczywiście miód i bakalie. W moich rodzinnych stronach na wigilię przygotowuje się kluski z makiem, ale chyba kutia smakuje mi bardziej. Ilość miodu warto dostosować do własnego podniebienia i tego jak bardzo słodkie dania lubimy. Bakalie również można dobrać indywidualnie, zgodnie z własnym gustem:) Można użyć maku w całości i go mielić, ja jednak oszczędzam czas i postawiłam na mak już zmielony.
Składniki:
1 szklanka pszenicy do kutii ( można kupić np. w delikatesach)
1/2 szklanki mielonego maku
1 szklanka mleka
miód ( delikatny w smaku )
łyżeczka
kandyzowanej skórki pomarańczowej
garść ulubionych bakalii (u mnie: migdały blanszowane, morele suszone, żurawina, figi suszone)
Sposób przygotowania:
Pszenicę płuczemy dzień przed gotowaniem i namaczamy w zimnej wodzie. Następnego dnia płuczemy ponownie i gotujemy do miękkości( taka kupiona np. w młynie może wymagać dłuższego gotowania, tak którą kupiłam paczkowaną w delikatesach gotowała się około 20-30 minut). Pszenicę studzimy. Mak również płuczemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu w mleku do miękkości. Bakalie kroimy w nieduże, równe kawałki. W jednej misce łączymy pszenicę, mak, miód( dodajemy do smaku), skórkę pomarańczową oraz bakalie. Kutię odstawiamy do lodówki na dobę by smaki się przeniknęły. Gotowe!
Smacznego:)
nie mogę się już doczekać świątecznych smakołyków!
OdpowiedzUsuńFAJNY POMYSŁ! KIEDYŚ JADŁAM ALE BYŁA TAK MEGA SŁODKA ZE IE DAŁAM RADY ZJESC ;-) TWOJA WYGLĄDA BARDZO ZACHĘCAJĄCO!
OdpowiedzUsuńJa zdecydowanie wolę kluski z makiem, choć muszę przyznać, że Twoja kutia wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń49 years old VP Accounting Fonz Nye, hailing from Camrose enjoys watching movies like Song of the South and Worldbuilding. Took a trip to Harar Jugol and drives a Alfa Romeo 8C 2300 Castagna Drop Head Coupe. przekieruj tutaj
OdpowiedzUsuń