menu

Ryba (szczupak) w zalewie octowej

Tak przygotowana ryba kojarzy mi się ze świętami w rodzinnym domu. Na wigilijnym stole zwykle pojawia się kilka różnych ryb. Ryby, które pozostają lądują w octowej zalewie i świetnie smakują  już następnego dnia. Lubię je bardzo więc przygotowuję je też czasami w domu- fajna przekąska, którą można zjeść na szybko sięgając po prostu do lodówki.


ryba w zalewie octowej



Składniki:

6-8 kawałków szczupaka
700ml wody
200ml octu
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 cebule
mąka
jajko
sól
pieprz
olej do smażenia




Sposób przygotowania:

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy jajko i każdą porcję ryby moczymy w jajku i panierujemy w mące. Smażymy ryby na złoty kolor na rozgrzanym oleju. W garnku umieszczamy wodę, ocet, przyprawy i pokrojoną na plastry cebulę - gotujemy i pozostawiamy na ogniu przez chwilę. Ostudzone ryby umieszczamy w ciepłej zalewie z cebulą i przyprawami. Ryba jest gotowa do jedzenia następnego dnia. Gotowe danie przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Gotowe!


Smacznego:)
 

 

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)