Tak przygotowana ryba kojarzy mi się ze świętami w rodzinnym domu. Na wigilijnym stole zwykle pojawia się kilka różnych ryb. Ryby, które pozostają lądują w octowej zalewie i świetnie smakują już następnego dnia. Lubię je bardzo więc przygotowuję je też czasami w domu- fajna przekąska, którą można zjeść na szybko sięgając po prostu do lodówki.
Składniki:
6-8 kawałków szczupaka
700ml wody
200ml octu
3-4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 cebule
mąka
jajko
sól
pieprz
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy i z każdej strony doprawiamy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy jajko i każdą porcję ryby moczymy w jajku i panierujemy w mące. Smażymy ryby na złoty kolor na rozgrzanym oleju. W garnku umieszczamy wodę, ocet, przyprawy i pokrojoną na plastry cebulę - gotujemy i pozostawiamy na ogniu przez chwilę. Ostudzone ryby umieszczamy w ciepłej zalewie z cebulą i przyprawami. Ryba jest gotowa do jedzenia następnego dnia. Gotowe danie przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)