Sałata rzymska jest jedną z moich ulubionych zaraz po rukoli. Lubię jej kształt, chrupkość i piękną strukturę. To świetna baza do sałat i sałatek ale również można przygotować ją na ciepło. Tym razem szybka sałata, którą zjedliśmy ze smakiem jako dodatek do pizzy. Kilka składników połączonych wyrazistym w smaku sosem z anchois- dla mnie idealnie! Chrupiąca sałata, pestki dyni, kremowe awokado i aromatyczny sos dają przepyszną całość.
Składniki( na 2 spore porcje):
1 mała sałata rzymska
1 dojrzałe awokado
1 mała czerwona cebula
kilka suszonych pomidorów
2 łyżki prażonych pestek dyni
sok z cytryny
sos:
1 żółtko dużego jajka
2 łyżki musztardy sarepskiej
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
3-4 fileciki anchois
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Sałatę rozdzielamy na liście, myjemy i suszymy a następnie układamy na półmisku. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i skrapiamy cytryną- układamy na sałacie. Suszone pomidory odsączamy, kroimy i dodajemy do sałaty. Cebulę kroimy w cienkie plastry i dodajemy do pozostałych składników. Całość posypujemy pestkami. Przed podaniem sałatę polewamy sosem. W miseczce umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)