Kilka dni temu był przepis na
zakwas buraczany- czas więc przedstawić przepis na najpyszniejszy barszcz na jego bazie. Strasznie niecierpliwię się zawsze wtedy gdy muszę czekać- tak jak w przypadku oczekiwania aż mój zakwas będzie odpowiedni. Jednak zapewniam Was, że warto czekać gdyż barszcz na jego bazie jest idealny. Nie zapominajmy też, że dobrym pomysłem jest też picie samego zakwasu- zwłaszcza w okresie obniżonej odporności. A co do barszczu? U mnie zawsze wygrywają
uszka z grzybami:)
Składniki:
ok. 700ml zakwasu
1 por
1 mały seler
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 cebula
4-5 buraków
2-3 liście laurowe
2-3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
suszony majeranek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę opiekamy (na patelni, nad palnikiem lub w piekarniku) i razem z obranymi i pokrojonymi warzywami umieszczamy w garnku. Dodajemy czosnek i przyprawy, 2litry wody i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Następnie wlewamy zakwas i na małym ogniu gotujemy jeszcze około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu zupę przecedzamy na sicie. Gotowe!
Smacznego:)
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń