To ciasto nie dość, że pyszne to i całkiem zdrowe. Kasza jaglana nie dość, że jest niesamowicie uniwersalnym produktem to dodatkowo świetnie wpływa na nasz organizm. Pomaga w jego odkwaszaniu i prawidłowym funkcjonowaniu. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga wiele zaangażowania-sprawdzi się świetnie jako przekąska albo podwieczorek. Do tego kubek ulubionej herbaty lub kawy i jest idealnie:)
Składniki:
100g kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem)
2 duże jajka
4 łyżki syropu z agawy
50g masła
100g białej czekolady
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki likieru pomaranczowego
2 łyżki skrobii ziemniaczanej
konfitura brzoskwiniowo-śliwkowa
sól
cukier puder
Sposób przygotowania:
Kaszę dokładnie płuczemy gorącą wodą, a następnie gotujemy w 300ml lekko osolonej wody- około 10 minut, do miękkości. Kaszę studzimy. W malakserze (lub kubku blendera) umieszczamy ostudzoną kaszę, jajka, roztopioną czekoladę i masło, syrop z agawy, skrobię i całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy likier, skórkę pomarańczową i miksujemy ponownie, ale tylko trochę. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu małymi porcjami umieszczamy konfiturę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut aż wierzch się lekko zarumieni. ciasto studzimy i podajemy oprószone cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego:)
Fajny pomysł na coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńW foremce o jakich wymiarach pieklas?
OdpowiedzUsuńforemka o wymiarach 21x24cm
UsuńBardzo mi się podoba ten przepis, ale mam pytanie : czym zastąpić syrop z agawy?
OdpowiedzUsuńmożesz zastąpić delikatnym w smaku miodem albo po prostu cukrem:)
UsuńMmm, to mi się podoba :) Blondie z kaszą jaglaną jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń