menu

Bułeczki dim sum z pieczoną gęsiną

Po świątecznym szale gotowania  często zostaje sporo całkiem dobrego i idealnego do przerobienia jedzenia. Co zrobić jeśli mamy np. nadmiar pieczonego mięsa ( niekoniecznie musi to być gęś- farsz można również oprzeć np. na bazie z kaczki czy wołowiny) a wśród domowników brak ochotników by świąteczne jedzenie spałaszować w bazowej formie? Z pomocą przychodzi cała gama dań, które powstają z czegoś: pizza, zapiekanki wszelkiego rodzaju albo właśnie pierożki lub bułeczki z nadzieniem.  Ta wersja nie jest żadną tradycyjną recepturą- to po prostu moja wariacja na temat chińskich dim sum. Mam nadzieję, że zainspiruję Was do przerabiania pozostałego jedzenia w coś równie pysznego i zaskakującego:)


dim sum z gęsią


Składniki:

ok. 300g pieczonego mięsa z gęsi( oddzielonego od kości i posiekanego)
pęczek dymki
1 mała papryczka chili
łyżka sezamu
ok. 2cm kawałek imbiru
1-2 ząbki czosnku
sos sojowy
sos teriyaki
ocet ryżowy
syrop z granata

ciasto:
2 szklanki maki pszennej plus do podsypania
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 szczypta soli

do podania: słodki sos chili



 

Sposób przygotowania:

Farsz: mięso łączymy w misce z posiekaną dymką (odrobinę odkładamy do dekoracji), papryczką chili, startym imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do smaku sos sojowy, teriyaki, odrobinę octu oraz syrop z granata- całość mieszamy do połączenia składników.
ciasto: Wyrabiamy wszystkie składniki ręcznie lub w robocie kuchennym. Wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką, formujemy w wałek i dzielimy na około 14 równych części. Każdą porcję ciasta formujemy w płaski placuszek i wypełniamy farszem formując bułeczkę. ?Gotowe bułeczki umieszczamy w papilotkach do muffinek( białych, bez kolorowych ozdobników)  i gotujemy na parze około 8-10 minut. Podajemy posypane lekko podprażonym sezamem, dymką i w towarzystwie sosu. Gotowe!

Smacznego:)




comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)