Kluski z makiem to obowiązkowy słodki akcent na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Koniecznie z domowymi kluseczkami, które uwielbiam! Do moich klusek dodaję domową masę makową- jeśli planujecie kilka dań z jej wykorzystaniem warto przeliczyć potrzebne do każdego z nich proporcje i przygotować masę od razu w całości do wszystkich, a następnie rozdzielić do konkretnych potraw- dzięki temu można zaoszczędzić trochę czasu:)
Składniki:
100g
domowej masy makowej
2 łyżki mieszanki bakaliowej
150g mąki pszennej
2 żółtka dużych jajek
ciepła woda
sól
Sposób przygotowania:
Z mąki, żółtek, szczypty soli zagniatamy ciasto na makaron. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy odrobinę wody- do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilkanaście minut by odpoczęło. ciasto wałkujemy cieniutko i wycinamy kluseczki ( u mnie to takie pół-łazanki). Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugotowany przelewamy zimną wodą i odsączamy. Makaron łączymy dokładnie z masą makową. Dekorujemy mieszanką bakalii. Gotowe!
Smacznego:)
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń51 year-old Executive Secretary Murry Rand, hailing from Lacombe enjoys watching movies like Benji and Sand art. Took a trip to Strasbourg – Grande île and drives a Ford GT40 Roadster. kliknij ten
OdpowiedzUsuń