Tatar ze śledzia to przystawka pełna smaku. Intensywny śledź i aromatyczne dodatki, które podkreślą jego smak. Lubię podawać tego typu przekąski na chrupiącej grzance, która jest ciekawym uzupełnieniem dla tatara. Dodatki można modyfikować i np. zastąpić kapary oliwkami albo marynowanymi grzybkami- warto próbować, bo każda wariacja smakuje bardzo interesująco:)
Składniki:
4 filety ze śledzia solone
łyżka kaparów
marynowana w occie czerwona cebula ( moga być też małe marynowane cebulki)
łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki oleju lnianego
sok z 1/2 cytryny
1/2 pęczka koperku
pieprz
pieczywo do przygotowania grzanek
Sposób przygotowania:
Śledzie odmaczamy w zimnej wodzie około godziny. Przepłukujemy, odsączamy i osuszamy. Śledzie siekamy drobno i umieszczamy w misce. dodajemy olej, sok z cytryny, musztardę oraz posiekany koperek i kapary- całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Tatara wykładamy na grzanki i na wierzchu dodajemy cebulę. Gotowe!
Smacznego:)
Bardzo lubię śledzie, ale tatara nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń24 year old Physical Therapy Assistant Alia Cater, hailing from Windsor enjoys watching movies like Claire Dolan and scrapbook. Took a trip to Durham Castle and Cathedral and drives a Sable. sprawdz to
OdpowiedzUsuń