Głęboki smak i całe morze aromatów! Doskonała baza do świątecznego ( choć nie tylko) barszczu. Zakwas z buraków przygotowuje się kilka minut, później kilka dni czekania i możemy zabierać się za przygotowanie mojej ulubionej wigilijnej zupy:) Przygotowując zakwas warto zwrócić uwagę na jakość buraków- ważne by były świeże i jędrne oraz nie za duże. Koniecznie dobrej jakości polski czosnek oraz aromatyczne przyprawy. Ważne jest też by naczynie w którym będziemy trzymać zakwas było kamionkowe lub szklane i dokładnie wyparzone przed umieszczeniem składników.
Zakwas możemy po przecedzeniu przechowywać w lodówce kilka dni. Można też pić go samodzielnie- jest bardzo zdrowy.
Składniki:
800g buraków
4-5 ząbków czosnku
4-5 liści laurowych
płaska łyżeczka ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
łyżka soli kamiennej
litr przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Buraki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Umieszczamy plastry buraków w słoiku przekładając je obranymi ząbkami czosnku oraz przyprawami. W wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy zawartość słoja. Nic nie powinno wystawać ponad powierzchnię- możemy dociążyć np. małym talerzykiem. Zamykamy naczynie ( nie do końca szczelnie, tak by był mały dostęp powietrza) i odstawiamy w ciemne miejsce na kilka dni- po około 4-5 zakwas powinien być gotowy-najlepiej spróbować czy jego smak jest odpowiedni. Gotowy zakwas przecedzamy. Gotowe!
Smacznego:)
To zapewne dużo lepsza opcja niż jakiekolwiek koncentraty barszczu czy okropne wręcz barszcze gotowe lub torebkowe. Czasem zastanawiam się po co ludzie je kupują skoro można tak prosto i naturalnie jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńBarszcz z takim zakwasem to poezja:)
OdpowiedzUsuńO moze zrobie taki zakwas. Wyglada to pieknie!
OdpowiedzUsuńO moze zrobie taki zakwas. Wyglada to pieknie!
OdpowiedzUsuń