Szybkie, wilgotne i bardzo pyszne- ciasto-chlebek bananowy. Uwielbiam jego zwartą strukturę i esencjonalność. Kawałek bananowego chlebka, ciepłe kakao i jestem cała szczęśliwa:) To też świetny sposób by spożytkować nadmiar dojrzałych bananów- są wprost stworzone do ciasta. Chlebek robię na różne sposoby, dodaje przeróżne dodatki i za każdym razem smakuje mi bardziej:)
Składniki( na keksówkę):
300g bardzo dojrzałych bananów
szklanka mąki pszennej
1 duże jajko
150ml oleju roślinnego
solidna garść suszonej żurawiny
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
karmelowa posypka
1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Banany rozgniatamy dokładnie widelcem albo miksujemy blenderem. Dodajemy jajko, olej, ekstrakt waniliowy i całość mieszamy. Następnie dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę- łączymy dokładnie i masę wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około godzinę. Ciasto studzimy i polewamy lukrem( cukier puder rozprowadzamy w małej ilości wody) oraz dekorujemy posypką. Gotowe!
Smacznego:)
Mniam, też przepadam za chlebkami bananowymi.
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam ich prawie 20 kilo, mam dość na jakiś czas ;)