menu

Chlebek bananowy z żurawiną

Szybkie, wilgotne i bardzo pyszne- ciasto-chlebek bananowy. Uwielbiam jego zwartą strukturę i esencjonalność. Kawałek bananowego chlebka, ciepłe kakao i jestem cała szczęśliwa:) To też świetny sposób by spożytkować nadmiar dojrzałych bananów- są wprost stworzone do ciasta. Chlebek robię na różne sposoby, dodaje przeróżne dodatki i za każdym razem smakuje mi bardziej:)





Składniki( na keksówkę):

300g bardzo dojrzałych bananów
szklanka mąki pszennej
1 duże jajko
150ml oleju roślinnego
solidna garść suszonej żurawiny
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:
karmelowa posypka
1/2 szklanki cukru pudru





Sposób przygotowania:

Banany rozgniatamy dokładnie widelcem albo miksujemy blenderem. Dodajemy jajko, olej, ekstrakt waniliowy i całość mieszamy. Następnie dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę- łączymy dokładnie i masę wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około godzinę. Ciasto studzimy i polewamy lukrem( cukier puder rozprowadzamy w małej ilości wody) oraz dekorujemy posypką. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

1 komentarz:

  1. Mniam, też przepadam za chlebkami bananowymi.
    Dzisiaj upiekłam ich prawie 20 kilo, mam dość na jakiś czas ;)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)