Ciasto jogurtowe to ciasto które zawsze się udaje! Możemy dowolnie miksować i komponować dodatki i w zależności od sezonu uzupełnić ciasto jogurtowe o owoce albo tak jak tym razem o bakalie. Latem lubię przygotowywać
ciasto jogurtowe z mieszanymi owocami albo
jogurtowe z brzoskwiniami. Jesienią i zimą oprócz bakalii dobrze sprawdzą się też gruszki, jabłka albo pomarańcze.
Składniki( forma 34x20 cm):
180ml jogurtu naturalnego
250ml oliwy z oliwek
3 jajka
500g mąki pszennej
130g cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki likieru pomarańczowego
200g mieszanych suszonych owoców ( po równo: żurawina, rodzynki i figi)
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Owoce umieszczamy w miseczce, figi kroimy do wielkości podobnej do żurawiny i rodzynek-całość zalewamy likierem i dokładnie mieszamy.W misie umieszczamy jajka, cukier, oliwę i jogurt- miksujemy do połączenia składników. Do misy dodajemy mąkę połączoną z sodą i miksujemy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na wierzchu równomiernie rozkładamy owoce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut- do suchego patyczka, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto studzimy i polewamy luukrem ( cukier puder rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody). Gotowe!
Smacznego:)
Proste, szybkie, pyszne...takie ciasta lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Najlepsze gdy ma się ochotę na coś słodkiego ale brak czasu, albo gdy goście pukają do drzwi:)
UsuńJa też przepadam za ciastami na jogurcie :) Są takie cudownie mięciutkie i wilgotne :)
OdpowiedzUsuń