Przygotowane w domu mleko roślinne ma same plusy. Domowe mleko migdałowe jest przygotowane dokładnie z tego co chcemy, mamy wpływ na jego smak i dodatkowo jest tańsze. Przygotowuje się je bardzo prosto. A pozostałą z przygotowania mleka masę z migdałów można przetworzyć np. robiąc ciastka. Moje mleko jest dosłodzone syropem klonowym, ale równie dobrze sprawdzi się inny syrop roślinny albo miód.
Składniki:
150g migdałów
800ml wody źródlanej
2-3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie obieramy migdały ze skórek i umieszczamy w sporym naczyniu( np. dzbanku albo misce). Zalewamy migdały około litrem wody i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum kilka godzin. Następnie migdały przecedzamy, przemywamy i umieszczamy w kubku blendera, dodajemy 800ml wody źródlanej i miksujemy dokładnie. Przecedzamy na drobnym sitku lub przez gazę. Do mleka dodajemy sól i syrop klonowy- dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce max 2 dni. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)