Lubię szybkie i pełne aromatów dania. Przygotowane kaczki jest wbrew pozorom bardzo proste, a doprawienie jej azjatyckimi przyprawami i szybki makaron jako jego uzupełnienie to świetny sposób na szybki obiad. Marynuję kawałki mięsa zwykle przez kilka godzin, ale nawet przyprawione bezpośrednio przed będą smakować świetnie. Oczywiście warzywa można dowolnie wymieniać i dodać takie które najbardziej lubimy- świetnie sprawdzi się zielona fasolka, cukinia albo brokuły.
Składniki:
2 piersi kaczki
2 porcje błyskawicznego makaronu jajecznego
1 czerwona papryka
1 marchew
2 dymki
2-3 ząbki czosnku
2-3 cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
solidna łyżeczka przyprawy pięć smaków
łyżka oleju sezamowego
2-3 łyżki sosu sojowego
olej roślinny
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Kroimy na nieduże kawałki i umieszczamy w mieszance przyprawy pięciu smaków, oleju i sosu sojowego. Łączymy mięso z marynatą dokładnie obtaczając w niej każdy kawałek i odstawiamy. Warzywa kroimy w nieduże kawałki, dymkę, czosnek, imbir i chili siekamy. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dodatkiem chili, imbiru i czosnku. Następnie dodajemy warzywa w kolejności od najtwardszych do najbardziej miękkich. Na koniec dodajemy makaron i przesmażamy jeszcze przez moment. Podajemy posypane dymką i chili. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)