menu

Makaron z boczniakami, cukinią i pomidorami

Kolejne danie, które przygotować potrafi każdy. A co najlepsze potrzeba maksymalnie kilkanaście minut i mamy pyszny, zdrowy i sycący obiad. Delikatne boczniaki i cukinia świetnie łączą się z czosnkiem. Do tego kilka pomidorków dla przełamania smaku i koniecznie dużo parmezanu:) Użyłam świeżego makaronu, który bez trudu można kupić w większości supermarketów i delikatesów. Lubię go przede wszystkim za smak, który jest nieco inny niż suchy makaron oraz za to, że szybko się gotuje co dodatkowo przyspiesza gotowanie- ale jeśli nie macie takiego suszony też będzie dobry.


makaron z boczniakami i cukinią


Składniki:

2 porcje ulubionego makaronu
1 nieduża cukinia
200g boczniaków
gałązka pomidorów koktajlowych
2-3 ząbki czosnku
kawałek parmezanu
150ml białego wytrawnego wina
oliwa z oliwek
sól
pieprz





Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie na oleju przesmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone w paski boczniaki i cukinię w plasterkach. Po chwili podlewamy całość winem i dodajemy pomidory-zostawiamy na dużym ogniu aż wino się zredukuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Do przygotowanych warzyw dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podajemy z parmezanem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)