Tym razem postawiłam na dodatki w azjatyckim stylu ale równocześnie zorientowałam się, że na dysku już od miesiąca czekają zdjęcia do innego przepisu na pulled pork więc niebawem pojawi się kolejna wariacja na temat szarpanej wieprzowiny:)
Składniki:
800g łopatki wieprzowej4 półbagietki lub inne ulubione pieczywo
duży ogórek
1 mała biała cebula
1/2 pęczka natki kolendry
1 ostra papryka
sok z 1 limonki
sól
chutney z mango
na marynatę:
łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
łyżka syropu z agawy
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka suszonego imbiru
łyżeczka soli
2-3 łyżki marynaty- sosu teriyaki
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Zamarynowane mięso pieczemy w 7-8 godzin w 100stopniach pod przykryciem. Mięso jest gotowe gdy z łatwością możemy je porozdzielać na drobne kawałki przy pomocy widelca. Mięso dzielimy na kawałki i łączymy z sosem który znajduje się w naczyniu do pieczenia.
Sałatka: Ogórka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Ucieramy na tarce do szatkowania. Do ogórków dodajemy cebulę pokrojoną w cieniutkie półplasterki. Warzywa mieszamy dokładnie z posiekaną kolendrą, papryczką oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą do smaku.
Bułki przekrawamy, podpiekamy w piekarniku lub na patelni, smarujemy chutneyem zz mango, nakładamy porcję mięsa oraz sałatki. Gotowe!
Smacznego:)
Mmm, uwielbiam tak przygotowane mięsko :)
OdpowiedzUsuń