menu

Pulled pork w azjatyckim stylu

Według tegorocznych zapowiedzi to jeden z dominujących trendów kulinarnych. Następca burgera, nowy król kanapek. Całkiem mnie to cieszy ponieważ muszę przyznać, że pulled pork to całkiem godny następca:) Bardzo lubię burgery i wszelkie wariacje na temat kanapek. Jednak mam wrażenie, że jeśli chcemy przygotować burgera idealnego w domu i idealną kanapkę z pulled pork to ta druga wygrywa mniejszym wkładem czasu (poza czasem pieczenia). Po prostu marynujemy mięso i o nim zapominamy. Następnie wkładamy do piekarnika i znowu spokój. Na koniec dzielimy mięso na kawałki i podajemy- idealnie:)

Tym razem postawiłam na dodatki w azjatyckim stylu ale równocześnie zorientowałam się, że na dysku już od miesiąca czekają zdjęcia do innego przepisu na pulled pork więc niebawem pojawi się kolejna wariacja na temat szarpanej wieprzowiny:)

pulled pork



Składniki:

800g łopatki wieprzowej
4 półbagietki lub inne ulubione pieczywo
duży ogórek
1 mała biała cebula
1/2 pęczka natki kolendry
1 ostra papryka
sok z 1 limonki
sól
chutney z mango

na marynatę:
łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
łyżka syropu z agawy
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka suszonego imbiru
łyżeczka soli
2-3 łyżki marynaty- sosu teriyaki
3 ząbki czosnku




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty ucieramy w moździerzu. Mięso myjemy, suszymy i nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą- odkładamy do lodówki na noc w pojemniku pod przykryciem.
Zamarynowane mięso pieczemy w 7-8 godzin w 100stopniach pod przykryciem. Mięso jest gotowe gdy z łatwością możemy je porozdzielać na drobne kawałki przy pomocy widelca. Mięso dzielimy na kawałki i łączymy z sosem który znajduje się w naczyniu do pieczenia. 
Sałatka: Ogórka obieramy, przekrawamy na pół i wydrążamy pestki. Ucieramy na tarce do szatkowania. Do ogórków dodajemy cebulę pokrojoną w cieniutkie półplasterki. Warzywa mieszamy dokładnie z posiekaną kolendrą, papryczką oraz sokiem z limonki. Doprawiamy solą do smaku.
Bułki przekrawamy, podpiekamy w piekarniku lub na patelni, smarujemy chutneyem zz mango, nakładamy porcję mięsa oraz sałatki. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)