Ta sałatka podbiła moje serce od pierwszego kęsa. Lekka i pełna intensywnych smaków. Rukola i sałata rzymska to moje dwie ulubione bazy do sałat- tym razem postawiłam na rukolę, bo uwielbiam ją w połączeniu z pomidorami. Pomidory i oliwki po karmelizowaniu mają świetny, intensywny smak, a powstały sos świetnie sprawdza się jako dressing- wystarczy go nieco przestudzić.
Składniki:
solidna garść rukoli
kilka pomidorków koktajlowych
kilkanaście czarnych oliwek( najlepiej z pestkami)
kawałek sera z niebieską pleśnią
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
płaska łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego oregano
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory przekrawamy na połówki, oliwki oddzielamy od pestek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przygotowane oliwki i pomidory. Przesmażamy około 2 minut i dodajemy sok z cytryny oraz miód. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy z ognia. W misce umieszczamy rukolę, pokruszony ser, listki oregano oraz pomidory i oliwki. Posypujemy czerwonym pieprzem i doprawiamy do smaku sosem powstałym na patelni( przestudzonym)- od razu podajemy. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)