menu

Szakszuka (shakshuka) z papryką i kukurydzą

Na pewno jest to idealne śniadanie "regeneracyjne" po imprezie- sycące, pikantne i przepełnione smakiem. To również świetny początek pracowitego dnia- dodaje energii i zaspokaja głód na długo. Dla mnie to też fajny pomysł na weekendowe śniadanie- długie i leniwe, takie gdzie na stole są różne smakołyki i każdy sięga to po jeden to po następny:) Podstawą są tu pomidory i jajka a dodatki możemy miksować dowolnie, zgodnie z naszym gustem i zawartością lodówki:)


szakszuka- shakshuka



Składniki:

solidna garść pomidorów koktajlowych
2 duże jajka
kawałek czerwonej papryki(ok. 1/4 strąka)
2-3 łyżki mrożonej kukurydzy
łyżka masła
ząbek czosnku
szczypiorek
płatki chili
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory oraz paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. Po chwili dodajemy kukurydzę- podsmażamy na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili. Na koniec wbijamy na wierzch jajka i przykrywamy pokrywką- pozostawiamy na chwilę, aż białko się zetnie. Przed podaniem posypujemy szakszukę posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. To jest super, jak na jednym blogu potrawa to potem na 10 innych :D Ja znam to danie jako jaja w czyśćcu (potrawa włoska) - Uova in purgatorio

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, poza tym jajka najbardziej lubię w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)