menu

Krupnik na bulionie drobiowym zabielany

Rozgrzewające zupy to dokładnie to czego mi potrzeba ostatnio. Pogoda nie rozpieszcza, brak słońca i ciągła szarość za oknem sprawiają, że chętnie ratuję się parującą miseczką pożywnej zupy. Od dłuższego czasu w weekend przygotowuję solidny garnek bulionu, który następnie przecedzam i przechowuję podzielony na porcje w lodówce- tym sposobem mam bazę do szybkich zup w tygodniu. Dzięki temu przygotowanie świetnej zupy zajmuje mi dosłownie kilkanaście minut.


krupnik


Składniki:

1,5 litra bulionu drobiowego
1/2 filiżanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
4-5 ziemniaków
pęczek natki pietruszki
śmietanka 18%
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w garnku z bulionem i gotujemy do miękkości. W międzyczasie (mniej więcej w połowie gotowania) dodajemy kaszę. Gdy kasza i ziemniaki będą ugotowane zabielamy zupę śmietanką i doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)