Co tu dużo mówić- kremowe, domowe lody waniliowe połączone z
domową praliną orzechową to coś przepysznego! Nie da się ukryć, że są dość słodkie ale to słodycz od której ciężko się uwolnić;) Puszystość lodów przełamana chrupiącymi, prażonymi orzechami w karmelu- po prostu nie można ich sobie odmówić:) Warto je przygotować i cieszyć się pysznym deserem.
Składniki:
3 żółtka dużych jajek
150g cukru
200ml mleka 3,2%
200ml śmietanki 30%
łyżka ekstraktu waniliowego
130g
praliny orzechowej
Sposób przygotowania:
Mleko, śmietankę i ekstrakt z wanilii podgrzewamy na
wolnym ogniu uważając by nie doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie
żółtka z cukrem i odrobiną wody ucieramy na jasny, puszysty kogel-mogel.
Lekko ostudzone mleko cienkim strumieniem dolewamy do żółtek mieszając
ciągle. Tak powstałą bazę ubijamy na parze aż zacznie lekko gęstnieć.
Odstawiamy do ostudzenia i ukręcamy lody przy pomocy maszynki do lodów. Do masy dodajemy lekko rozdrobnioną pralinę orzechową- całość mieszamy.
Gotowe!
Smacznego:)
Zrobię!
OdpowiedzUsuńMuszę!
:)