menu

Pralina orzechowa

Przepis miał pojawić się kilka dni temu, ale tak przygotowane orzechy są tak pyszne, ze zniknęły nim zdążyłam zrobić im zdjęcia( nie mówiąc już o tym, że planowałam je dalej wykorzystać do przygotowania pysznych lodów). Tym razem zrobiłam podwójną porcję i starałam się bardzo walczyć ze sobą by nie podjadać- mam nadzieję, że przetrwają do czasu aż zrobię z nich pyszne lody z praliną:) Sprawdzą się też świetnie jako dodatek do deserów, ciast lub po prostu jako słodka przekąska. Wykorzystałam orzechy pekan ale równie dobrze sprawdzą się inne ulubione orzechy.

pralina orzechowa



Składniki:

100g orzechów (u mnie pekan)
100g cukru
100ml wody




Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy cukier i wodę- zostawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż karmel zacznie nabierać złotego koloru. Nie mieszamy zawartości garnka! Dodajemy orzechy i potrząsamy delikatnie rondelkiem by obkleiły się karmelem. Wylewamy zawartość garnka na pergamin i pozostawiamy do ostudzenia. Kruszymy ostudzoną pralinę i wykorzystujemy od razu lub przechowujemy w szczelnym pojemniku. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)