Przepis miał pojawić się kilka dni temu, ale tak przygotowane orzechy są tak pyszne, ze zniknęły nim zdążyłam zrobić im zdjęcia( nie mówiąc już o tym, że planowałam je dalej wykorzystać do przygotowania pysznych lodów). Tym razem zrobiłam podwójną porcję i starałam się bardzo walczyć ze sobą by nie podjadać- mam nadzieję, że przetrwają do czasu aż zrobię z nich pyszne lody z praliną:) Sprawdzą się też świetnie jako dodatek do deserów, ciast lub po prostu jako słodka przekąska. Wykorzystałam orzechy pekan ale równie dobrze sprawdzą się inne ulubione orzechy.
Składniki:
100g orzechów (u mnie pekan)
100g cukru
100ml wody
Sposób przygotowania:
W rondelku umieszczamy cukier i wodę- zostawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż karmel zacznie nabierać złotego koloru. Nie mieszamy zawartości garnka! Dodajemy orzechy i potrząsamy delikatnie rondelkiem by obkleiły się karmelem. Wylewamy zawartość garnka na pergamin i pozostawiamy do ostudzenia. Kruszymy ostudzoną pralinę i wykorzystujemy od razu lub przechowujemy w szczelnym pojemniku. Gotowe!
Smacznego:)
No ja się nie dziwię wcale, że szybko zniknęły :-)
OdpowiedzUsuńU mnie też by się nie uchowały...
OdpowiedzUsuń