Ta sałatka to świetne danie w zastępstwie klasycznego makaronu z sosem. Jest równie sycące ale warzywa i pozostałe dodatki sprawiają, że jedząc mamy poczucie lekkości i świeżości dania- dla mnie to taki trochę wyraz tego jak bardzo chciałabym już przywitać jakąś cieplejszą porę roku:) Makaron i warzywa w całość łączy dressing, który nadaje charakteru całej sałatce.
Składniki ( na dwie, solidne porcje obiadowe):
200g makaronu przed ugotowaniem
gałązka pomidorków koktajlowych
garść roszponki
2 łyżki nasion słonecznika
kilka suszonych pomidorów z zalewy
kilka dużych zielonych oliwek faszerowanych czosnkiem
dressing:
100ml oliwy z oliwek
40ml octu balsamicznego
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka syropu z agawy ( można zastąpić miodem)
2-3 ząbki czosnku
3-4 gałązki świeżego tymianku
sól
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie mieszamy dokładnie wszystkie składniki dressingu, prażymy nasiona słonecznika, kroimy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone i oliwki. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą- odsączamy z wody. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki z dressingiem. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)