Tym razem przepis na kulinarny recykling:) Pokazywałam ostatnio przepis na
pieczone donuty, które niestety jak to wszelkie tego typu wypieki następnego dnia stają się albo lekko czerstwe albo lekko gumowe. Jeśli jednak przygotowaliście ich nadmiar i nie są polukrowane ( ja zwykle dekoruję/lukruję przed podaniem więc nadmiar jest bez dodatków) można przerobić je na pyszne słodkie śniadanie albo deser.
Składniki:
3 pieczone pączki
1 małe jajko
50ml mleka
cynamon do smaku
10-15 orzechów pekan
syrop klonowy
masło
Sposób przygotowania:
W płaskiej miseczce mieszamy mleko, jajko i cynamon. Pączki przekrawamy na połówki i obtaczamy w przygotowanym jajku. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy przygotowane grzanki aż się zarumienią z każdej strony. W rondelku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy orzechy i kilka łyżek syropu klonowego- podgrzewamy. Gotowe tosty podajemy z przygotowanym sosem. Gotowe!
Smacznego:)
Tosty francuskie najlepiej smakują w sobotę, kiedy nic nie ponagla do wstawania z łóżka :)
OdpowiedzUsuńWygladaja mega pysznie!
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł :)
OdpowiedzUsuń