To ciasto skradło moje serce ! Dzięki dodaniu buraków jest wilgotne i ma piękny kolor, a dodatek liofilizowanych owoców do cukru pudru( głównie truskawek) nadaje mu wyjątkowego wyglądu i przede wszystkim lekko orzeźwiającego smaku. Burak jest lekko wyczuwalny i w połączeniu z czekoladą stanowi to świetne połączenie.
Składniki (forma 21x24cm):
2 duże jajka
70g masła
70g cukru muscovado
100g czekolady o zawartości kakao 85%
250g gotowanych buraków
100g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
do dekoracji:
solidna łyżka cukru pudru
5g liofilizowanych owoców(głównie truskawek)
Sposób przygotowania:
Buraki miksujemy blenderem na gładkie puree. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, czekoladę i cukier. Buraczaną masę łączymy blenderem z jajkami, a następnie dodajemy roztopioną czekoladę- dokładnie mieszamy składniki. Na koniec do ciasta dodajemy połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia mąkę- łączymy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45minut. Ciasto studzimy. W moździerzu ucieramy cukier i owoce liofilizowane- posypujemy ciasto pudrem przed podaniem. Gotowe!
Smacznego:)
Ja takie chcę! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku:)
OdpowiedzUsuńCzy mozna maslo zastapic olejem,a jesli tak,to ile go dodac? Jaka make dodac ,by ciasto bylo bezglutenowe. Moze byc gryczana?
OdpowiedzUsuńmasło można zastąpić olejem kokosowym- dodajemy taką samą ilość jak masła. Natomiast co do mąki to obawiam się że w przypadku tego ciasta ciężko zastąpić mąkę na mąkę gryczaną.
Usuń